בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ד') על הותרתה של רמת הריבית על 4.5%. כך הודיע בנק ישראל. "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת התבטאה בהורדת דירוג האשראי של ישראל, ובעלייה בפרמיית הסיכון של המשק", נכתב בהודעת הוועדה

שיתוף הכתבה
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון (מארק ניימן, לע"מ)נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון (מארק ניימן, לע"מ)

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה על הותרתה של רמת הריבית על 4.5%. כך הודיע היום (ד') בנק ישראל. "על רקע המשך הלחימה, מדיניות הוועדה המוניטרית מתמקדת בייצוב השווקים והפחתת אי הוודאות, לצד יציבות מחירים ותמיכה בפעילות הכלכלית. תוואי הריבית ייקבע בהתאם להתכנסות האינפלציה ליעדה, המשך היציבות בשווקים הפיננסיים, הפעילות הכלכלית והמדיניות הפיסקלית", נכתב בהודעת הוועדה.

עוד בהודעה התייחסה הוועדה לעליית האינפלציה אותה תארה כ"רוחבית ומתבטאת ברכיב הבלתי סחיר והסחיר כאחד". עוד נכתב כי "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת התבטאה בהורדת דירוג האשראי של ישראל, ובעלייה בפרמיית הסיכון של המשק".

 עוד נכתב כי "האינדיקטורים לפעילות הכלכלית מצביעים כי חלה עלייה מסויימת בפעילות ברבעון השלישי, אם כי רמת הפעילות עדיין רחוקה מקו המגמה. שוק העבודה מוסיף להיות הדוק, בעיקר על רקע מגבלות ההיצע". על שוק הדיור נכתב כי "המשיכה מגמת העלייה המהירה במחירי הדירות, והמגבלות על פעילות ענף הבנייה עדיין משמעותיות".

"קוראים לממשלה ולבנק ישראל לפעול יחד בדחיפות, למציאת פתרונות שיקלו על משקי בית צעירים"

התאחדות יועצי המשכנתאות מסרה בעקבות החלטת הריבית כי "המסר של בנק ישראל לציבור הישראלי ברור: סביבת הריבית הגבוהה תימשך וכרגע אין צפי ריאלי להפחתת ריבית בטווח הקרוב. למרות המאמצים למתן ביקושים באמצעות העלאות ריבית, אנו עדים להמשך עליית מחירי הדיור, מגמה המוחרפת על ידי שיבושי ההיצע בעקבות המלחמה.

"הלווים משלמים מחיר כבד על המציאות הזו: שיא ההחזר החודשי הממוצע למשכנתא, שהגיע ל-6,187 ש"ח, מעיד על הלחץ הגובר על משקי הבית, במיוחד לאור האינפלציה המתמשכת. עם זאת, ניכר כי הציבור מעדיף יציבות ואינו מאמין בריבית בנק ישראל, כפי שמשתקף בעובדה לפיה 9% אחוז בלבד שילבו את רכיב הפריים בתמהיל המשכנתא שלהם, זאת לעומת שימוש ברוב עצום למסלולים שאינם צמודי מדד, גם כאשר העלויות בעמלות הפירעון המוקדם שם צפויות להיות משמעותיות ועשויות לפגוע בציבור הלווים.

"בהתחשב במכלול הנסיבות הללו ובהינתן העובדה שהשטח בוער והציבור על סף קריסה, אנו קוראים לממשלה ולבנק ישראל לפעול יחד, בדחיפות, למציאת פתרונות שיקלו על משקי בית צעירים ורוכשי דירה ראשונה. המצב הנוכחי והתמשכות המלחמה ביותר מגזרה אחת, מחייבים חשיבה מחודשת וצעדים אקטיביים להבטחת נגישות לדיור ויכולת עמידה בתשלומי המשכנתא לטווח הארוך".

עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, אמרה בעקבות ההחלטה כי "ההחלטה על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5% התקבלה בעקבות שילוב של מספר גורמים, כאשר בראשם עומדת הלחימה המתעצמת, לצד האינפלציה שממשיכה להיות מעל טווח היעד של הבנק (3.6%). גורם משמעותי נוסף שמשפיע על הכלכלה הישראלית ועל החלטות הריבית הוא הורדת דירוג האשראי של ישראל לשפל, הנובעת מהסיכונים הביטחוניים.

"השפעת הורדת הדירוג ניכרת בהוצאות המדינה, שכן היא נאלצת לשלם ריביות גבוהות יותר על הלוואות. עליית מחירי היבוא בעקבות ההחלטה תוסיף לקושי לעצור את האינפלציה. התחזיות להורדת הריבית מתרחקות, והציבור סובל מהעלויות הגבוהות של הלוואות ומשכנתאות. בחודש אוגוסט עמד שוק המשכנתאות על סכום כולל של 8.36 מיליארד שקל, עלייה של 19.2% ביחס לאוגוסט אשתקד. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל להוציא את שאר ההוצאות שמזנקות גם הן".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:בנק ישראלאמיר ירוןשוק המשכנתאותריבית בנק ישראל
הכתבות הנצפות ביותר

 
מחפש...