בעקבות העלייה מאוקראינה מעריכים השמאים עלייה במחירי הדיור ובמחירי השכירות, באיזה שיעור הם יעלו?

80% מהשמאים בישראל סבורים כי גל עלייה מאוקראינה לישראל צפוי להוביל לעליות מחירים של עד 10%; 68% צופים עלייה בביקוש לדירות להשקעה בטווח הזמן המיידי עקב גל העלייה; 86% משמאי המקרקעין שהשיבו לסקר העריכו עליית מחירי השכירות גם בטווח הזמן הקצר וגם בבינוני

שיתוף הכתבה
עליית מחירים (שאטרסטוק)עליית מחירים (שאטרסטוק)

האם מחירי הדיור צפויים לעלות עוד יותר, נוסף לעלייה של 13% השנה? כ-80% מהשמאים בישראל סבורים כי גל עלייה מאוקראינה לישראל צפוי להוביל לעליות מחירים של עד 10% במחירי הדירות בישראל בטווח הבינוני, וכ-63% צופים עלייה בטווח הקצר – כך עולה מסקר שערכה לשכת שמאי המקרקעין בקרב חברי הלשכה.

את הסקר ערך יריב דרורי, יו"ר ועדת מחקר נתוני שוק בלשכת השמאים. הסקר בדק את ההשפעות האפשריות של גל העלייה על שוק הדיור הישראלי בטווח הזמן הקצר והבינוני, בדירות מגורים לרכישה, להשכרה ולהשקעה.

כ-40% מהנשאלים סבורים שיירשמו בטווח הזמן הקצר עליות מחירים של עד 5%, וכ-20% מהם צופים עליות של 5%-10%. רק 1% מהנשאלים העריכו כי יירשמו דווקא ירידות מחירים של עד 5% בעקבות גל העלייה. בהתייחס לטווח הזמן הבינוני, כ-42% צופים עלייה של עד 5% במחירי הדירות וכ-35% צופים עלייה של בין 5% ל-10%. פחות מאחוז אחד מהנשאלים העריכו ירידת מחירים בטווח הבינוני.

עליית ביקוש מצד המשקיעים

עוד עולה מהסקר, כי כ-68% מהשמאים צופים עלייה בביקוש לדירות להשקעה בטווח הזמן המיידי עקב גל העלייה. מתוכם כ-38% צופים עליה מועטה בביקוש, כ-23% צופים עלייה בינונית וכ-6% מאמינים כי צפוייה עלייה גדולה בביקוש.

צפי לעלייה גם במחירי השכירות

במענה לשאלה מה תהיה השפעה של גל עלייה על מחירי השכירות בישראל, רוב מכריע של כ-86% משמאי המקרקעין שהשיבו לסקר העריכו עליית מחירים - גם בטווח הזמן הקצר וגם בבינוני. כמחצית מהמשיבים סבורים ששיעור העלייה יהיה עד 5% ומחצית העריכו התייקרות של 10%-5%. אף שמאי שהשתתף בסקר לא צפה ירידת מחירי השכירות.

צורך בהול בהאצת הבנייה והסרת חסמים

השאלה האחרונה בסקר הייתה שאלה פתוחה לגבי הצעדים שיכולה הממשלה לנקוט בתחום הנדל"ן באופן מיידי כדי לשפר את יכולת קליטת העולים. רוב המשיבים התייחסו לצורך הבהול בהאצת הבנייה והסרת חסמים - כ-36% מהמשיבים סבורים, הינו הפתרון המוביל.

כ-14% מהמשיבים הציעו שימוש מיידי בפתרונות דיור זמניים כגון הקמת מתחמי קראוונים או בנייה קלה, שימוש במרכזי קליטה, מלונות, אכסניות ועוד; כ-10% סבורים כי יש להשתמש בדיור הציבורי ע"י הכשרת דירות שאינן בנות אכלוס, רכישת מלאי נוסף ועוד; שיעור דומה של משיבים הציעו לשים את הדגש על ייזום של המדינה ועידוד משקיעים לבניית דיור להשכרה לטווח ארוך.

לדברי חיים מסילתי, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, "הסבר אפשרי לפער בין הטווח הקצר לטווח הבינוני הוא עקב הציפייה לכך שעם הזמן יחל לחץ מצד העולים להשתכן בדירות קבע על פני הישארות בפתרונות דיור זמניים. ההשפעה של גל העלייה צפויה להיות דומה בכל הארץ ולאו דווקא באזורי הביקוש, היות שהמדינה צפויה לשכן אותם בערים מרוחקות יותר ממרכז הארץ העמוס. לגבי הצעדים שעל המדינה לעשות, אין זה מפתיע ששחרור חסמי בירוקרטיה והגברת קצב הבנייה היתה התשובה של רוב השמאים, היות ונושא זה מהווה גם בשגרה מכשול מרכזי בפתרון משבר הדיור".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:מחירי הדיורחיים מסילתישמאות מקרקעיןלשכת השמאים בישראלאוקראינהיריב דרוריעלייה מאוקראינהמחקר נתוני שוק

 
מחפש...