בחברת החשמל חוששים: תוכנית שדה דב עלולה להביא לביטול מונופול חלוקת החשמל

קביעה המופיעה בפרק החשמל של תוכניות שדה דב, לפיה אספקת החשמל תיעשה באמצעות "מרכזי אנרגיה", מוציאה משלוותה את חברת החשמל, שלאחרונה הגישה בקשת רשות ערר בטענה כי זו אינה חוקית. "התוכניות יוצרות מנגנון עצמאי של תכנון המנותק מהרגולציה", טענה. יו"ר הוועדה דחתה את הבקשה בקבעה כי אין בתוכנית סתירה לחוק, אך ציינה כי היא צופה "מציאות עתידית שבה ייתכן וחברת החשמל לא תהיה ספקית החשמל היחידה"

שיתוף הכתבה
מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר ומהנדס העיר תל אביב אודי כרמלי (ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, פוטו מרסלו אילת)מנכ"ל חברת החשמל מאיר שפיגלר ומהנדס העיר תל אביב אודי כרמלי (ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, פוטו מרסלו אילת)

בקשת רשות ערר שהגישה חברת החשמל לאחרונה נגד תוכניות הבניה הנרחבות שאושרו לאחרונה בשדה דב, מעלה כי בחברה חוששים שהתוכנית תוביל לשינויים רגולטוריים באופן חלוקת החשמל. יו"ר ועדת הערר מיכל הלברשטם דגני דחתה בשבוע שעבר את הבקשה. עם זאת, עיון בהחלטה מעלה כי החשש של חברת החשמל מתבסס על חדשנות תכנונית שעשויה להוביל בעתיד גם לשינויים רגולטוריים.

לקריאת ההחלטה בבקשת הערר.

הבקשה שהגישה חברת החשמל מתייחסת לשתי תוכניות: תוכנית מרכז רובע שדה דב ותוכנית צפון רובע שדה דב, אשר הופקדו להתנגדויות במרץ ובאפריל 2024 בהתאמה, על ידי הוועדה המקומית תל אביב. בחודשים מאי ויוני בהתאם פקע מועד הגשת ההתנגדויות, ובאוגוסט נערכו הדיונים בשתי התוכניות. ב-15 באוגוסט פרסמה הוועדה המקומית החלטות על מתן התוקף לתוכניות.

רק עשרה ימים לאחר ההחלטה למתן תוקף, ב-25.8, הגישה חברת  החשמל לוועדה המקומית את התנגדותה לתכנית, וזו כללה גם בקשה להארכת המועד להגשת ההתנגדות. מזכירות הוועדה המקומית סירבה לקבל את ההתנגדות לדיון, בנימוק כי זו הוגשה באיחור משמעותי וכי כבר ניתנה לתוכנית החלטה למתן תוקף. על ההחלטה שלא לאפשר את הגשת ההתנגדות, הגישה חברת החשמל בקשת רשות להגשת ערר ליו"ר ועדת הערר המחוזית.

"הוראות התכנית פוגעות ברישיון החלוקה שהוענק לחברת החשמל"

לטענת חברת החשמל בבקשת רשות הערר, בפרק החשמל המופיע בשתי התוכניות נקבע כי חיבור תשתיות אנרגיה וחלוקת חשמל לכל מרחבי התכנון בתוכנית ייעשה באמצעות "מרכזי אנרגיה" שיחלקו חשמל ל"מתחמי אנרגיה". לטענת חברת החשמל - מדובר בקביעה לא חוקית, אשר סותרת את הוראות חוק משק החשמל. "הוראות התכנית פוגעות ברישיון החלוקה שהוענק לחברת החשמל ובאמות המידה שקבעה רשות החשמל לעניין זה", נכתב.

לטענת חברת החשמל "הוראות התכנית פוגעות ברישיון החלוקה שהוענק לחברת החשמל ובאמות המידה שקבעה רשות החשמל לעניין זה... התוכניות יוצרות מנגנון עצמאי של תכנון המנותק מהרגולציה הרלוונטית המצויה בתחום אחריותן וסמכותן של רשויות מנהליות מוסמכות אחרות – רשות החשמל וחברת החשמל"

עוד לטענת חברת החשמל, רק היא, כבעלת רישיון החלוקה, קובעת בהיבט התפעולי והטכני, אילו מתקנים יחוברו לרשת, וכי חל איסור לחבר מתקני ייצור לרשת החלוקה, אלא בכפוף לבקשה מחברת החשמל. "התוכניות יוצרות מנגנון עצמאי של תכנון המנותק מהרגולציה הרלוונטית המצויה בתחום אחריותן וסמכותן של רשויות מנהליות מוסמכות אחרות – רשות החשמל וחברת החשמל", נטען.

בתגובת הוועדה המקומית לבקשה, היא ציינה כי ההתנגדות חרגה משמעותית מהמועדים הקבועים בחוק. לגופו של עניין טענה כי התוכניות "אינן סותרות אף רגולציה הקשורה למשק החשמל, הן אינן משפיעות כלל על מי יפעיל את מרכזי האנרגיה ואינן מייצרות כל הסתמכות בהקשר זה".

יו"ר ועדת הערר ת"א, עו"ד מיכל הלברשטם דגני (צילום עצמי)יו"ר ועדת הערר ת"א, עו"ד מיכל הלברשטם דגני (צילום עצמי)

עוד טענה כי "דיני התכנון והבנייה קובעים את הדין בהקשר לשימוש והוראות הבינוי, ואילו הפעלת השימוש מוסדר בחקיקה אחרת. אלו הן שתי מערכות דינים שונות החיות זו לצד זו ואין ביניהן סתירה".

"החזרת התוכנית לשמיעת התנגדויות - עיכוב בלתי סביר ובלתי הוגן" 

בהחלטתה דחתה יו"ר ועדת הערר עו"ד מיכל הלברשטם דגני את הבקשה, בציינה כי "מדובר בתכניות רחבות היקף הכוללות אלפי בעלי זכויות ומתוכננות בהן אלפי יחידות דיור. החזרת הדיון בתוכנית לשלב שמיעת ההתנגדויות לאחר שזה הסתיים והתכניות אושרו... תגרום לעיכוב בלתי סביר ובלתי הוגן כלפי הציבור שהסתמך על החלטתה המאשרת של הוועדה המקומית".

יו"ר ועדת הערר: "התוכנית צופה פני עתיד ואינה מתכנסת לשנה או לשנים הקרובות אלא מנסה לחזות קדימה עשרות שנים. גם אם לפי הדין החל היום חלוקת חשמל לא תתבצע באמצעות מרכזי האנרגיה, אין מניעה כי בעתיד, אולי, הדבר יתאפשר. ככל שמדובר בתוכנית חדשה, מודרנית ומתקדמת אין מניעה לקבוע הוראה רחבה לעניין תפקידם של מרכזי האנרגיה, לרבות אפשרות חלוקה, גם אם אפשרויות אלו לא ימומשו באופן מיידי".

גם לגופו של נושא קיבלה הלברשטם דגני את עמדת הוועדה המקומית תל אביב. "בקשת רשות הערר מעלה טענה המתנגדת לאפשרות הקיימת מכח התוכנית לבצע באמצעות 'מרכז האנרגיה' לא רק אגירה וייצור של חשמל אלא גם חלוקת חשמל. אולם מהוראות התכנית לא עולה סתירה לטענות המבקשת. ברור לחלוטין כי ככל שחלוקת חשמל נתונה על פי הדין החל למבקשת בלבד, הרי שחלוקת החשמל תיעשה ע"י המבקשת בלבד". עוד ציינה כי "העובדה שמרכזי האנרגיה מאפשרים על פי מהותן כקבוע בתוכנית לשמש גם כמרכזי חלוקה, אין פירושה שמימוש כזה ייעשה בפועל, ככל שהוא מנוגד לרגולציה הקיימת".

ואולם הסיפא של הדברים עשויים בהחלט להדאיג את חברת החשמל, שכן גם לשיטת יו"ר הוועדה, תומכות התוכניות במציאות עתידית שבה ייתכן וחברת החשמל לא תהיה ספקית החשמל היחידה. "התוכנית צופה פני עתיד ואינה מתכנסת לשנה או לשנים הקרובות אלא מנסה לחזות קדימה עשרות שנים. גם אם לפי הדין החל היום חלוקת חשמל לא תתבצע באמצעות מרכזי האנרגיה, אין מניעה כי בעתיד, אולי, הדבר יתאפשר". עוד הוסיפה כי "ככל שמדובר בתוכנית חדשה, מודרנית ומתקדמת אין מניעה לקבוע הוראה רחבה לעניין תפקידם של מרכזי האנרגיה, לרבות אפשרות חלוקה, גם אם אפשרויות אלו לא ימומשו באופן מיידי".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:חברת החשמלשדה דברשות עררהוועדה המקומית תל אביבמיכל דגני הלברשטםועדת הערר המחוזית תל אביב
הכתבות הנצפות ביותר

 
מחפש...