הפועלים: פרויקטים של פינוי-בינוי מעלים את מחירי דירות היד השנייה
למרות מיעוט עסקאות ומבצעי מימון נרחבים בשוק הדירות החדשות – דווקא פרויקטי הפינוי-בינוי הם שמסבירים את הזינוק במחירי הדירות מיד שנייה, כך לפי סקירה של בנק הפועלים, שמצביעה על כך שפוטנציאל עתידי להריסה ובנייה מחדש מעוות את מדידת המחירים הסטטיסטית. "דירת 3 חדרים בבניין ישן בקומה רביעית ללא מעלית שמיועדת להריסה, מתומחרת ברוב המקרים בהתאם לפוטנציאל הדירה שתתקבל לאחר הריסתה"

בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ"ס) כי מחירי הדירות זינקו בכאחוז נוסף, והגיעו להתייקרות שנתית של 7.5%. מהסקירה השבועית של בנק הפועלים שפורסמה אתמול (א'), עולה כי מה שהעלה את מחירי הדירות מיד שנייה, הם לאו דווקא מבצעי המימון, אלא פרויקטי פינוי-בינוי.
על פי הסקירה, ההאצה בעליית מחירי הדיור גרמה להרמת גבה בקרב לא מעט אנשים בתחום, הן לאור מיעוט העסקאות בחודשים האחרונים, והן לאור מלאי גבוה של דירות לא מכורות. במקרה של דירות חדשות, אחת הטענות היא שמחירי הלמ"ס אינם מביאים בחשבון את מבצעי המימון של היזמים, והם מתבססים על מחיר המכירה שדווח לרשויות המס. כלומר אם מרבית מחיר הדירה משולם בעת המסירה, זאת ללא הצמדה וריבית, גלומה במחיר הזה הנחה לא מבוטלת. בבנק הפועלים מציינים שהטענה סבירה אלא שהיא לא מסבירה מדוע גם דירות יד -שנייה עלו אפילו בשיעור גבוה יותר.
להערכת הבנק, גם במקרה של דירות יד-שנייה ניתן לחשוב על גורמים שהביאו להסטה של המחירים כלפי מעלה. "הלמ"ס בוחנת את מחירי הדירות לפי מאפיינים: גודל, שכונה, קומה, שנת בנייה וכדומה. פוטנציאל לשדרוג הדירה במסגרת פינוי-בינוי (פרויקטים של תמ"א) אינו מאפיין שהלמ"ס בוחנת. דירת שלושה חדרים בבניין ישן בקומה רביעית ללא מעלית שמיועדת להריסה, מתומחרת היום ברוב המקרים בהתאם לפוטנציאל הדירה שתתקבל לאחר הריסתה. בסקר של הלמ"ס היא מושווית עדיין לדירה ישנה מקבילה".
ככל שפרויקטים של פינוי בינוי הופכם לנפוצים, לא מן הנמנע, אומרים האנליסטים של הפועלים, שזה גורם להטיה כלפי מעלה במדידת מחירי הדירות מיד-שנייה.
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות