"אמרתי לעצמי שלא יכול להיות שאני נכנס לבורסה כשהכל מתגלגל כלפי מטה, אבל עכשיו תבוא פריחה מדהימה"
על רקע התעוררות השוק וסיום המלחמה באופק, וכשהוא מצויד במנכ"ל חדש, נערך יוסי אברהמי מחדש ליציאה להנפקה. בשיחה עם "מרכז הנדל"ן" הוא מספר איך אפשר למכור נדל"ן יוקרה גם בימים אלה, ומהו סוד המשיכה של אילת: "משקיעים ועולים חדשים מצרפת קונים אצלי כבר 33 שנה, גם היום הביקוש שם גבוה"
יוסי אברהמי על רקע מפרץ אילת (יונתן בלום, סנאפשוט)
לפני כשנה התגברו הדיבורים על כוונת קבוצת יוסי אברהמי לצאת להנפקה בשווי של כמיליארד שקל, ובאחד העיתונים הכלכליים אף הוצג הדבר כעובדה מוגמרת. אלא שכידוע, הדבר לא התרחש בסופו של דבר. כעת, לאחר שנה שבה חלה התאוששות מסוימת בשוק הדירות, ועם רוחות של אופטימיות סביב עסקת החטופים המתגבשת ועם מנכ"ל חדש שמונה רק לפני מספר ימים, מספר בעל השליטה כי המהלך נשקל מחדש.
"אנחנו בינתיים מתארגנים", אומר יוסי אברהמי בראיון ל" מרכז הנדל"ן ". "אנחנו מחליפים בימים אלה מנכ"ל. כולם צריכים להיכנס לשורות, ולהיות בהיכון לסדר את העניינים. מחכים. לא יצאנו להנפקה בשנה שעברה גם בגלל המלחמה, וגם בגלל האווירה. אי אפשר להנפיק כשאין אווירה ויש מלחמה והשיווק לא עבד כמו שנים קודמות אצל כולם. אמרתי 'לא יכול להיות שאני עכשיו הולך להיכנס לבורסה בימים שהכל מתגלגל כלפי מטה'. עכשיו נראה לי שעוד מעט החטופים יחזרו הביתה. האיראנים גם יעשו מהפך, והכל יתחיל להתקדם ויעלה למעלה".
אברהמי נולד ב-1958 בקריית גת. בגיל 21 פתח עסק פרטי לעבודות תשתית ומבנים עבור גופים גדולים, כולל מוסדות ממשלתיים ורשויות עירוניות. עם הזמן, הרחיב את פעילותו לתחום יזמות הנדל"ן והחל בבניית דירות מגורים. כיום, לדבריו, מקדמת החברה כ-30 פרויקטים בשלבים שונים. כ-900 דירות מצויות כיום בביצוע, ועוד 3,500 מצויות בצנרת התכנון.
"לריבית צריך בסוף להתרגל, גם להתייקרות החומרים או לכל דבר אחר. מי שמשלם את המחיר בסוף זה הרוכש. עם ישראל כבר רגיל לכל מיני תזוזות וכל מיני חוקים חדשים. בסוף החיים ממשיכים, כולם מתרגלים ויאללה, אין מה לעשות, אין יותר ברירה. במדינת ישראל מי שלא קנה היום יגיד חבל, למה לא קניתי? זה המצב בארץ מאז קום המדינה".
בשנים האחרונות החברה הרחיבה את פעילותה בתחום ההתחדשות העירונית. בין היתר, נבחרה לאחרונה להקים פרויקט פינוי-בינוי בצהלה, אשר צפוי לכלול 160 יחידות דיור חדשות בשלושה בניינים, בהם מגדל בן 25 קומות. בצדה השני של העיר, זכתה החברה במכרז של "עזרה ובצרון" לבניית 248 דירות בשכונת קריית שלום. "כל הזמן מחפשים לוקיישנים חדשים. זה בולט כמובן בתחום הפינוי-בינוי, שבו רק בחודש האחרון הכנסנו למאגר 750 דירות באזור תל אביב והמרכז. זה ממש חם מהתנור. בדרום תל אביב, בצהלה וגם בחולון, כל זה בחודש האחרון".
חלק גדול מהפרויקטים שלכם ממותגים כנדל"ן יוקרה, אבל זה הסקטור שספג את עיקר המכה בשנתיים האחרונות - אנחנו רואים ירידה גם בהיקפי העסקאות וגם במחירים.
"עדיין יש המון פרויקטים בסקטור היוקרה, כולל כאלה של התחדשות עירונית . למשל מגדל מגורים בהרברט סמואל שעכשיו אנחנו עולים איתו לקרקע, 25 קומות מול הים. בשדרות ירושלים וגם ברחוב אילת ביפו יש לנו גם כן פרויקטים. נכון שהיתה ירידה שהחלה בהפגנות בקפלן, וכמעט שנה אחרי זה באה המלחמה. אבל בירושלים למשל לא הייתה ירידה. דווקא הייתה עלייה, במיוחד בדירות יוקרה.
"יש לנו שם פרויקט יוקרתי מאוד ברחוב הלל שנקרא עדן. זה שימור של מלון עדן המיתולוגי, שהאנגלים עוד לנו בו ואחריהם גולדה ובן גוריון, ואנחנו הוספנו על הבניין הזה 100 יחידות דיור שעכשיו בביצוע. עד עכשיו הוא כבר 70% מכור. רק היום נסגרה עסקה ב-72 אלף שקל למ"ר".
הדמיית המתחם בקריית שלום בדרום ת"א (סנאפשוט)
חלק גדול מהפעילות שלכם כיום הוא בדרום תל אביב. מה משך אותך לאזור הזה?
"בדרום תל אביב, בניגוד לחלקים אחרים של העיר, המחירים שמרו על עצמם. הם לא ירדו. הבעיה היא שמחירי הביצוע עלו, ושוק העובדים הזרים שזה קטסטרופה. וגם הריביות עלו".
לכן הרחבתם פעילות בתחום ההתחדשות העירונית?
"בתחום ההתחדשות אנחנו מתחרים בהמון מקומות: רמת גן, הרצליה, ירושלים, חיפה ותל אביב ואילת. התחדשות העירונית זה כמו עסקת קומבינציה . הם נתנו קרקע, אנחנו נותנים בטונים. זה בערך אותו סיפור. אז עשינו עסקאות קומבינציה כבר לפני וגם אחרי. עדיף היום ללכת קצת לכיוון הקומבינציה או ההתחדשות עירונית בגלל הריבית. אני מקווה שיתחילו להוריד אותה, מה שיעיר קצת את השוק. כמובן שיש להם שיקולים אחרים של אינפלציה וכולי, אבל בסוף כולם צריכים ללכת למכולת".
"הצרפתים משקיעים באילת כבר 33 שנה"
אחת הערים שעמה מזוהה החברה, היא כאמור אילת. אברהמי מסביר את סוד קסמה: "לאילת מגיעים משקיעים מכל הארץ, או מי שמחפשים לקנות להם דירת נופש. גם תיירים מצרפת ועולים חדשים, הם סקטור רוכשים חשוב. הצרפתים משקיעים באילת לאורך כל 33 השנים שהחברה פעילה באילת. בנינו שם אלפי יחידות ואנחנו עושים שם יוקרה. כיום אנחנו בונים בה ארבעה בתי מלון, שניים בביצוע ועוד שניים בתכנון, ובתחום המגורים אנחנו בונים את פרויקט ונציה (פרויקט משותף עם אלמוגים ל-144 יח"ד שהבניינים בו קרויים על שם אמני הרנסנס, דנ"ק). הביקושים בעיר גם היום טובים מאוד".
בעבר אמרת בראיונות שבעקבות העלאת הריבית תעצור את הייזום. מאז התווספו לריבית גם ייקור של המע"מ ועליית מחירי הביצוע. זו עדיין העמדה שלך?
"לריבית צריך בסוף להתרגל, גם להתייקרות החומרים או לכל דבר אחר. מי שמשלם את המחיר בסוף זה הרוכש. עם ישראל כבר רגיל לכל מיני תזוזות וכל מיני חוקים חדשים. בסוף החיים ממשיכים, כולם מתרגלים ויאללה, אין מה לעשות, אין יותר ברירה".
זמן רב דובר על זה שיש בארץ ביקוש קשיח בעקבות הגידול של האוכלוסייה הגדול ביחס למערב, אבל השנה אנחנו רואים שזה כבר לא ככה. ההגירה בשנה החולפת היתה שלילית ואפילו במגזר החרדי יש פחות ילודה. זה משהו שמפחיד אתכם?
"אני לא חושב שיש שינוי דרסטי כל כך. דווקא נראה שהשוק התעורר אחרי מחאת קפלן והמלחמה. כבר כמה חודשים אנחנו בקצב מכירות גבוה, ביחס לשנה הקודמת, שבה גם הריבית עלתה ועלתה וגם לא היו מכירות".
"אני צופה ורוד, ורוד ורוד"
בשבוע שעבר הודיעה קבוצת אברהמי על מינויו של מנכ"ל חדש – אבי רוזן ששימש עד כה כמנכ"ל נווה גד, אשר צפוי להחליף בתפקיד את צחי דידי שכיהן בתפקיד לאורך 3 שנים.
פרוייקט "ונציה על הים" (סנאפשוט)
לשאלה האם לצד חילופי ההנהלה יש גם יעדים חדשים משיב אברהמי כי "תמיד עם חילופי הנהלה יש יעדים חדשים, במיוחד עכשיו, שהיתה מלחמה ועברנו מה שעברנו. הולכת להיות לפי דעתי תקופת פריחה מדהימה שבה הכל ירוץ קדימה כשהריבית תרד. לא בהיבט של מחירים, המחירים מצידי שיישארו כל הזמן אותו דבר ושלא יעלו. שיהיו סבירים וטובים ושהשוק ינוח".
אחד היעדים הוא הנפקה ב-2025?
"יכול להיות. אנחנו מתארגנים. אני צופה ורוד, ורוד, ורוד. אחרי שאנשים לא עשו עסקאות תקופה ארוכה הם ירצו לקנות. במדינת ישראל מי שלא קנה היום יגיד חבל, למה לא קניתי? זה המצב בארץ מאז קום המדינה".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות