הסוף לאחד הפילים הלבנים הגדולים במדינה? "המכרז לאלפי חדרי מלון בלגונה המזרחית של אילת יפורסם בקרוב"
מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות מבטיח כי כבר בחודשים הקרובים ייצא המכרז לתוכנית המתפרשת על פני כ-600 דונם במרכזם לגונה מלאכותית, שצפויה להאריך את קו המלונות של העיר מזרחה. "זה מגה פרויקט, פותחים אזור תיירותי חדש באילת". עוד בתוכנית: אי מלאכותי שיזרים מי ים, טיילת, שטחי ספורט נופש. הפרויקט כולו צפוי להסתיים עד סוף 2030
מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות אלעד ארנפלד, על רקע הדמיה של הפרויקט באילת (לילך ברעם, אהרונסון אדריכלים)
המכרז לבניית 2,800 יחידות מלונאיות בקרקעות הלגונה המזרחית באילת צפוי לצאת כבר בחודשים הקרובים. כך מבטיח אלעד ארנפלד, מנכ"ל החברה הממשלתית לתיירות, בשיחה עם מרכז הנדל"ן . אם כך אכן יקרה – מדובר בהתפתחות משמעותית באחד ממיזמי התיירות השאפתניים ביותר שקודמו במדינה, אך גם כזה שעד כה נודע בעיקר בשל התקלות ההנדסיות והסכסוכים המשפטיים שסבבו אותו. התוכנית, המתפרשת על פני כ-600 דונם במרכזם לגונה מלאכותית, צפויה להאריך את קו המלונות של העיר מזרחה, לכיוון ירדן.
הלגונה המזרחית, שבעבר נודעה גם כ"לגונת השלום" היא לגונה מלאכותית שהחלה להיבנות כבר בשנת 1995, זמן קצר לאחר חתימת הסכם השלום עם ירדן. אלא שעם השלמת הבניה התגלה כי מי הלגונה עכורים ומזוהמים. בעקבות זאת הופסק פיתוח האזור, ובהמשך גם תבעה יזמית הפרויקט, החברה לפיתוח חוף אילת (תפח"א), את הגופים המתכננים והמבצעים.
בשנים האחרונות חזרו רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), בשיתוף עם עיריית אילת, לקדם את המיזם, ויחד עם משרד התיירות והחברה הממשלתית לתיירות מקדמים את המתחם שצפוי לכלול מלונות, שטחי ספורט ונופש.
לאחרונה הסתיים פיתוחו של השלב השני של פיתוח הפרויקט, במסגרתו פותחו שטחי המלונאות המיועדים לשיווק על ידי רמ"י, לצד עבודות תשתית תת-קרקעית, פיתוח נופי, סלילת כבישים חדשים, הסדרת דרכי גישה נוחות למתחם ועוד. הפרויקט כולו צפוי להסתיים עד סוף שנת 2030, עם מטרה להפוך את הלגונה למוקד תיירותי ייחודי המשלב בין פיתוח של אלמנטים חדשניים ושמירה על ערכי הסביבה לצד הוזלת מחירי ההארחה.
הדמיה של הפרויקט באילת (אהרונסון אדריכלים)
3,000 חדרי מלון, מגרשי ספורט ומתקני נופש
"מדובר באחד מהמגה פרויקטים שאנחנו עושים", מתאר ארנפלד, "אנחנו לוקחים רצועה שהיא קרובה לים המזרחי של אילת, ועושים עבודות בשביל רמ"י, מפתחים את הקרקעות כדי בהמשך ישווקו לבניית בתי מלון, ופותחים אזור תיירותי חדש באילת. היום אין כלום על הקרקע. זו קרקע שהייתה ליד עיר המלכים שנסגרה. זו קרקע שהייתה מיועדת למסחר ולא מומשה.
"זה אזור תיירות חדש של 600 דונם, שבהם יהיו גם מלונות, מגרשי ספורט, מתקני נופש ובסופו של דבר זה מיועד לסדר גודל של בין 2,800 ל-3,000 יחידות נופש חדשות בתוך בתי מלון, 4 מהם מלונות בוטיק של 40 יחידות וכל היתר רבי קומות כמו שאנחנו מכירים".
"מדובר באחד מהמגה פרויקטים שאנחנו עושים", מתאר ארנפלד, "אנחנו לוקחים רצועה שהיא קרובה לים המזרחי של אילת, ועושים עבודות בשביל רמ"י, מפתחים את הקרקעות כדי בהמשך ישווקו לבניית בתי מלון, ופותחים אזור תיירותי חדש באילת. היום אין כלום על הקרקע. זה אזור תיירות חדש של 600 דונם, עם מלונות, מגרשי ספורט, מתקני נופש"
לדבריו, התוכנית הייתה תקועה זמן רב עקב הקורונה והקושי להביא עובדים לאתר. "חילצנו אותה ובעצם סיימנו כבר את השלב השני מתוך ארבעה. עשינו את שלבים א' ו-ב' ביחד - פיתחנו את הקרקעות לטובת זכייה מרוכזת של היזמים: זה לשים נקודות חשמל, נקודות מים וכו' בכל מגרש . עשינו גם עבודות תת קרקעיות. הכל בשיתוף אלי לנקרי, ראש העיר. אנחנו נפגשים פעם בשבועיים-שלושה, מתכננים הכל ביחד. הוא מבחינתי הלקוח שלי". ארנפלד מספר שמ-5 מגרשים כבר נמסרו לרמ"י: "בשלב א' מסרנו מגרש אחד לרמ"י. עכשיו מסרנו עוד ארבעה מגרשים, ובימים אלה עושים סיורי מסירה של חמישה מגרשים מתוך עשרה. חמשת המגרשים הראשונים כבר מוכנים לשיווק ליזמים".
הדמיה של הפרויקט באילת (אהרונסון אדריכלים)
מה יש שם עכשיו ?
"עכשיו זה כבר עבר לידיים של רמ"י. את הפיתוח של הכבישים מסביב אנחנו עושים. חניות, שבילי אופניים, זה כבר קיים באזור. גם חניונים, פיתוח של חופי רחצה, תשתיות, תנועה. כל זה כבר בנינו, יש שם תשתיות שמוכנות ליזם, רק לבוא ולבנות בית מלון. אנחנו שמים דגש מאוד גדול על נגישות, גם בתוך המלונות וגם מבחינת כבישים ומדרכות. בפרויקט הזה אנחנו גם מכניסים פה אלמנטים של תיירות חכמה. למשל אם אתה בא לאתר תיירות והפלאפון שלך סורק איזה קוד אתה רואה את הסרטון על האתר שמתעורר לחיים. אנחנו גם מפעילים אלמנטים של הצללה חכמה. לאורך הלגונה המזרחית יהיה מונומנט ארוך לאורך בערך שני ק"מ, שייתן הצללה בכל שעות היום. אני לא צריך לספר לך מה זו הצללה באילת".
אי מלאכותי באמצע הלגונה שיזרים מי ים
מה כוללים השלבים הבאים?
"בשלבים הבאים יש לנו פיתוח של עוד 5 מגרשים הכוללים שני פרויקטים. הראשון בשיתוף מקורות, שיעשה סחרור למים של הלגונה. הלגונה הזאת היא די מלאכותית. אנחנו בונים סביב הקרקעות ואנחנו צריכים מתקן שכל הזמן יכניס מים חדשים ללגונה וככה ישמור על מים נקיים, שיהיה אפשר גם להתרחץ בהם. אנחנו שמים גם אי מלאכותי באמצע הלגונה, מתקן שמזרים מי ים כדי שישמור על הטריות של המים.
"יש לנו טיילת על שלושה מגרשים שמנקזת את את כל הגשמים שנופלים מההר והשלב הסופי זה פיניש עם ספסלים, טיילת חדשה מסביב ללגונה שתחבר את הטיילת שקיימת כיום ללגונה המזרחית, עם חנויות, מוזיאונים ותערוכות. זה בעצם מכסה את כל העיר אילת. אז זאת הבשורה שלנו. אנחנו בעצם נותנים מעטפת מלאה לעיר אילת. זה ייתן עוד תעסוקה לאנשים, זה ייתן עוד בתי מלון לאילת. זה יכול גם להוריד מחירים, אבל בסופו של דבר זה נותן מענה הרבה יותר גדול"
אילת ספגה מכה קשה הן בקורונה והן במלחמה. אבל ארנפלד בטוח שהתוכנית תחזיר את ההכנסות שאבדו: "העיר הזאת עברה גם קורונה, גם מלחמה, אז היא קלטה עשרות אלפי מפונים וההכנסות של כל התיירים מבחוץ לא הגיעו. כשאנחנו מסתכלים על בתי מלון, שום דבר לא השתנה כבר עשרים וחמש שנה. עכשיו אנחנו באים ופותחים אזור תיירותי חדש, זה לבנות עיר קטנה בתוך העיר הזאת"
אילת ספגה מכה קשה הן בקורונה והן במלחמה. אבל ארנפלד בטוח שהתוכנית תחזיר את ההכנסות שאבדו: "העיר הזאת עברה גם קורונה, גם מלחמה, אז היא קלטה עשרות אלפי מפונים וההכנסות של כל התיירים מבחוץ לא הגיעו. כשאנחנו מסתכלים על בתי מלון, שום דבר לא השתנה כבר 25 שנה. עכשיו אנחנו באים ופותחים אזור תיירותי חדש, עיר קטנה בתוך העיר הזאת. אנחנו עושים את זה בשילוב בין פיתוח עירוני לשמירה על הטבע. התוכנית מביאה גם להשפעה כלכלית, אם זה יצירת מקומות עבודה, אם זה הגדלת הכנסות מקומיות כתוצאה מבתי מלון, גם חיזוק עסקים מקומיים שקיבלו מכה קשה בשנה האחרונה".
שי קרפ, מנהל מרחב דרום ברשות מקרקעי ישראל, הוסיף: "לצד מאמצינו התמידיים להגדיל את היצע יחידות הדיור בשוק, ברמ"י אנו רואים לנגד עינינו את החשיבות בקידום יוזמות משמעותיות שיחזקו את כלכלות ערי הדרום. התוכנית הנרחבת בלגונה המזרחית באילת מהווה מנוע פיתוח כלכלי מרכזי לאזור, ותתרום לחיזוק מעמדה הייחודי של אילת בענף התיירות בישראל. המהלך צפוי למשוך מיזמים גדולים ורחבי היקף, לייצר מאות מקומות עבודה חדשים ולעודד צמיחה כלכלית. רמ"י תמשיך לפעול בשיתוף פעולה עם כלל הגורמים המעורבים כדי להבטיח את הצלחת הפרויקט".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות