למרות התנגדות מכללת ספיר: אושרה תוכנית הענק לבניית 4,700 יח"ד בשדרות

הוותמ"ל אישרה תוכנית לבניית שתי שכונות ענק מדרום לעיר בהיקף כולל של 4,700 דירות, על שטח של כ-1,700 דונם. ואולם במסגרת התוכנית "נדרסו" השטחים שהוגדרו כעתודות הקרקע של מכללת ספיר, שאותה שואפת עיריית שדרות להפוך יום אחד לאוניברסיטה. עיריית שדרות: "שילוב של שימושי תעסוקה ומגורים בייעוד זה, יפגע במיצוי פוטנציאל השטח לטובת מרכז אוניברסיטאי"

שיתוף הכתבה
יו"ר הוותמ"ל נתן אלנתן וראש עיריית שדרות אלון דוידי (אביגיל מתתוב, עיריית שדרות, שאטרסטוק)יו"ר הוותמ"ל נתן אלנתן וראש עיריית שדרות אלון דוידי (אביגיל מתתוב, עיריית שדרות, שאטרסטוק)

הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הוותמ"ל), אישרה היום (ד') למתן תוקף את תוכנית "תמ"ל 1121 - שדרות דרום" שעוסקת בהקמת רובע מגורים חדש בעיר. התוכנית, שקודמה על ידי משרד הבינוי והשיכון , כוללת הקמתם של 4,680 יח"ד, ועוד כ-390 אלף מ"ר למסחר ותעסוקה וכן שטחי תעשיה בהיקף של 280,000 מ"ר.

התוכנית אשר מקודמת על ידי משרד הבינוי והשיכון מתפרסת על שטח של 1,674 דונם, מציעה תכנון רובע מגורים הכולל שני מתחמים (C+D) ממזרח וממערב לדרך 34, והרחבת אזור התעשייה של העיר שדרות (מתחם E). הרובע החדש ממוקם בדרום העיר.

מתחם C גובל בדרך מנחם בגין בצפון, אזור תעשייה שער הנגב ממזרח, כביש 232 מדרום וכביש 34 ומסילת הרכבת ממערב; מתחם D גובל בקיבוץ ניר עם מצפון, כביש 34 ומסילת הרכבת ממזרח, כביש 232 מדרום ושדות חקלאיים ממערב; מתחם E גובל באזור התעשייה ספירים מצפון, כביש 334 ממזרח, תחנת שאיבה שמחה (מקורות) ונחל עזור מדרום והרחבת פארק תעשיות ספירים ממערב.

מוקדם יותר היום פרסמנו כי לתוכנית הוגשו 10 התנגדויות. אחת המתנגדות הבולטות לתוכנית היא מכללת ספיר. מההתנגדות ששלחה לומת"ל עולה כי קיומה של התוכנית ימנע את האפשרות של המכללה להתפתח, שכן כיום המכללה יכולה להתפתח רק לכיוון צפון, כלומר רק לתוך העיר שדרות ובפרט למספר מגרשים במתחם C. אלא שעל פי תוכנית ייעודי הקרקע במגרשים אלו כוללים מגורים, תעסוקה, מבנים ומוסדות ציבור. "שילוב של שימושי תעסוקה ומגורים בייעוד זה תפגע במיצוי פוטנציאל השטח לטובת מרכז אקדמי, ולשירותים הנלווים הנדרשים לכך".

מפת המתחם (גובמאפ)מפת המתחם (גובמאפ)


תומכת בעמדתה של מכללת ספיר היא לא אחרת מאשר הוועדה המקומית בשדרות עצמה שכתבה בהתנגדות שהגישה כי "מדובר בשטח אשר בהתאם להסכמות מיועד לצורך הרחבת מכללת ספיר, על כל השימושים הציבוריים הנלווים לה, זאת בין היתר מתוך החזון להפוך את שדרות לעיר אוניברסיטאית ומרכז סטודנטיאלי לאזור כפי שמתווה התוכנית האסטרטגית לנגב מערבי שמקודמת בימים אלו במנהל התכנון וברמ"י. הוועדה המקומית סבורה כי שילוב של שימושי תעסוקה ומגורים בייעוד זה, יפגע במיצוי פוטנציאל השטח לטובת מרכז אוניברסיטאי ומתחם לשירות הציבור ותגרור קשיים במימוש החזון הרצוי."

קיבוץ ניר עם: "נתנתק משטחינו החקלאיים"

מתנגדים נוספים לתוכנית הם כמה מקיבוצי שער הנגב, שהתוכנית מגדילה משמעותית את תחום השיפוט של שדרות על חשבון השטחים החקלאיים שלהם. אחד המתנגדים הבולטים הוא קיבוץ ניר עם הסמוך לשדרות, שהתוכנית עתידה לגרוע משטחיו החקלאיים כ-900 דונם ממערב וממזרח לכביש 34 עבור מתחמים C ו-D. לטענת הקיבוץ, מתחם D  יוצר ניתוק בין הקיבוץ למרבית שטחיו החקלאיים, ללא פתרון מספק וללא התייחסות למעבר כלי רכב חקלאיים. עוד מלינים בניר עם, כי התוכנית חוסמת את דרך הגישה לבית העלמין של הקיבוץ.

"התמ"ל גורמת לפגיעה קשה בהתפתחותו העתידית של הקיבוץ. עוד בטרם קליטת והפקדת התכנית, גרמה וגורמת התכנית נזקים קשים לקיבוץ, הן בשל תכניות שהיו בשלבי תכנון ונדחו כתוצאה מהתכנון העתידי של התכנית, והן בשל אי מתן היתר בנייה מכוח תכנית מאושרת". בתוך כך מציינת ההתנגדות את ביטול קידומה של תכנית להקמת פארק תעסוקה בקיבוץ בשטח של 88 דונם במתחם הצפוני של שטח C, ביטול הקמת בית קירור על שטח של 40 דונם במתחם D מה שהוביל לטענתם לנזק כלכלי של מיליוני שקלים וביטול תוכנית להקמת שדה פוטו וולטאי בשטח של 182 דונם במתחם D.

קיבוץ נוסף שהגיש התנגדות לתוכנית הוא קיבוץ דורות. לטענתו, התוכנית החדשה עתידה להפקיע שטח של 314 דונם מהשטחים החקלאיים של הקיבוץ. עוד טוענים בקיבוץ כי התוכנית החדשה יוצרת שטחים כלואים בהיקף של 30 דונם ללא גישה ויכולת עיבוד חקלאי, וכי אלה אינם נכללים בקו הכחול של התוכנית. "עם מימוש התוכנית", נכתב בהתנגדות, "שטחים אלו יהיו ללא גישה וללא יכולת שימוש מצד אחד ומאידך, מאחר שהם מחוץ לשטח התוכנית, הקיבוץ לא יהיה זכאי לקבל בגינם פיצויים".

מתנגדת נוספת היא המועצה האזורית שער הנגב שמבליטה בהתנגדויותיה את הפגיעה העתידית בקמפוס החדשנות שעתיד לקום באזור. מדובר בקמפוס המורכב מ-3 בניינים, כ-3,000 מ"ר כל בניין, ועתיד להכיל חברות הייטק שונות. תכנונו החל בשנת 2022 כאשר בינואר 2024 התקבלה החלטת ועדה על מתן היתר בניה למבנה א'.  "תכנון הפרויקט כלל כביש גישה היקפי, שהעניק את המענה לכלל 3 המבנים במתחם", נכתב בהתנגדות, "התוכנית ביטלה את הכביש המתוכנן, מבלי לספק פתרונות הולמים ומתחייבים מהביטול למתחם הפרויקט".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:עיריית שדרותהוותמלמכללת ספירמועצה אזורית שער הנגב

 
מחפש...