אתר התשתית שיאפשר בניית 60 אלף דירות בקרקע הכי יקרה בארץ אושר במועצה הארצית

הסוף להצפות בערי השרון? קידומו של אתר ויסות "הכפר הירוק" שצפוי להתפרש על כ-2,500 דונם בצמוד למחלף גלילות, אושר אמש במועצה הארצית לתכנון ובנייה, בלב אזור בו מתוכננת בנייה אינטנסיבית, וישרת את צפון תל אביב, הרצליה ורמת השרון

שיתוף הכתבה
הדמיה של אתר ויסות "הכפר הירוק" (אנטרייס הדמיה אדריכלית)הדמיה של אתר ויסות "הכפר הירוק" (אנטרייס הדמיה אדריכלית)

הפיתוח הקיים והעתידי בגוש דן, אשר מכסה אלפי דונמים בבטון ואספלט ומצמצם אזורי חלחול, לצד שינויי האקלים שמתבטאים בין היתר בממטרים בעוצמות גבוהות מבעבר, צפויים להחריף את תופעת ההצפות ברחבי המטרופולין. מי שהרגישו זאת על בשרם בשנים האחרונות היו תושבי ערי השרון, כאשר בהיעדר פתרונות ניקוז, חוו הצפות. תוכנית להקמת אתר ויסות "הכפר הירוק" שאושרה אתמול (ג') על ידי מועצה הארצית לתכנון ובנייה מבקשת לתת מענה לסוגיה הזו.

מדובר בתכנית ראשונה מסוגה להתמודדות עם שטפונות ומניעת הצפות במרכז הארץ, אשר צפויה לאפשר את בנייתן של עשרות אלפי יחידות דיור. התוכנית במתחם גלילות, ממוקמת בלב אזור שבו מתוכננות להיבנות במהלך העשור הקרוב כ-60 אלף יחידות דיור בתוכניות שונות. בעקבות המלצת המועצה הארצית תועבר התוכנית לאישור הממשלה

אתר ויסות "הכפר הירוק", צפוי להתפרש על פני כ-2,500 דונם, מדרום לכביש 5, ממזרח לכביש 20, ומדרום ל"ציר הנופש", וייתן מענה לאירועי גשם קיצוניים ולוויסות של מי גשמים בהיקף של 120,000 מ"ק ובכל שאר ימות השנה ישמש כשטח חקלאי. האתר ייתן מענה לצפון תל אביב, רמת השרון, הרצליה וכפר שמריהו, וימתן הצפות באזור הבנוי של צפון מטרופולין תל אביב. הקמתו היא תנאי לתוכנית המקודמת כיום בפי גלילות, הכוללת כ-20,000 יחידות דיור (תמ"ל 3007 – דרום גלילות). מלבד תכנית זו צפויה בשנים הקרובות בנייה אינטנסיבית רבה נוספת במרחב, זאת בין ביתר במסגרת תוכניות שדה דב, תא/3700 וחוף התכלת.

צילום אילוסטרציה (שאטרסטוק)צילום אילוסטרציה (שאטרסטוק)

מדובר בתוכנית ראשונה שמועברת לאישור הממשלה, זאת כחלק מתוכנית המתאר הארצית (תמ"א) 47 נ שקובעת מערך שלם של אתרי ויסות באגן ירקון-איילון ואגן מקומי שרון, שמטרתם להשהות את מי הנגר, על מנת למתן את זרימת מי הגשמים ולצמצם את ההצפות במורד האגן. התוכנית קודמה ביוזמת רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) ובשיתוף עם רשות הניקוז ומשרד החקלאות.

מרמ"י נמסר בנושא כי "אגן השרון הינו אחד מהאגנים העמוסים כיום בנגר במטרופולין גוש דן. הוא נחלק לתתי אגנים כאשר אגן משנה D מהווה אחד ממוקדיו והקמתו תבטיח הסדרה וניהול פתרונות ניהול ויסות מי הנגר נוכח תוספת הפיתוח המתוכננת במרחב זה". עוד נמסר כי "התכנון נעשה תוך שמירה על ערכי טבע, ייעודי קרקע קיימים ורב-תפקודיות של שטחים פתוחים, קישוריות ורציפות במרחב. רמ"י מייחסת לתוכנית חשיבות רבה ורואה בה כסנונית ראשונה לפתרונות הוליסטיים לבעיה אקוטית של תשתית הניקוז במטרופולין גוש דן ההולכת ומחריפה".

הפרויקט תוכנן ע"י צוות בראשות אדריכל אורי מזור ממשרד "מזור פירשט אדריכלים ומתכנני ערים" ומנוהל ע"י חברת "וקסמן גוברין".

"ימתן הצפות באזור הבנוי של צפון תל אביב"

מנכ"ל מינהל התכנון , רפי אלמליח: "מינהל התכנון שם את סוגיית הטיפול בשיטפונות גבוה בסדר העדיפויות, ולאחר עבודה מאומצת עם כלל הגורמים, אושרה היום תוכנית ראשונה שנועדה לתת מענה למערך שלם של אתרי ויסות באגן ירקון-איילון ואגן מקומי שרון, שמטרתם להשהות את מי הנגר, על מנת למתן את זרימת מי הגשמים ולצמצם את ההצפות במורד האגן. האתר שיוקם מדרום לכביש 5 וממזרח לכביש 20, ייתן מענה לאירועי גשם קיצוניים ולוויסות של מי גשמים בהיקף של 120,000 מ"ק, ובכל שאר ימות השנה ישמש כשטח חקלאי. האתר ייתן מענה לרשויות: תל אביב-צפון, רמת השרון, הרצליה, גליל ים וכפר שמריהו. האתר ימתן הצפות באזור הבנוי של צפון תל אביב, והקמתו היא תנאי למימוש תוכנית המקודמת כיום במרחב גלילות, הכוללת כ-20,000 יחידות דיור".

יו"ר מטה התכנון הלאומי ויו"ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, נתן אלנתן: "אירועי גשם קיצוניים הפכו לדבר שבשגרה וזאת בשל שינויי אקלים. המועצה הארצית העבירה לאישור הממשלה היום תוכנית ראשונה שתיתן מענה הן לבינוי קיים, באזור המועד להצפות, והן לאלפי יחידות דיור שייבנו במרחב. בהמשך המועצה תקדם תוכניות נוספות במטרה להתמודד עם בעיית ההצפות". 

עינב רינגלר, מנהלת אגף בכיר לתכנון ופרויקטים ברשות מקרקעי ישראל, בירכה על החלטת המועצה הארצית לאשר את התכנית וציינה כי "תוכנית אתר הוויסות אשר קודמה ע"י רמ"י מהווה תכנית בכורה מבין סדרת תכניות שמטרתן הסדרת ופתרון סוגיית השיטפונות ומי הנגר וצפויה לתמוך בפיתוח משמעותי במרחב גוש דן. התכנית מהווה צעד חשוב והסדרתי לנושא ניהול מי הנגר לצד תכנון בר קיימא וצפויה לתתן מענה להיקף של 60,000 יח"ד אשר יאוכלסו במרחב".

אריק לייבוביץ, מנכ"ל רשות ניקוז ונחלים ירקון: ״הושקעו מאמצים רבים באישור תוכנית ויסות זו ואנו נערכים להמשך תכנון מפורט והקמת המאגר כבר בתוכנית העבודה של שנת 2025 . היקף הביצוע הצפוי הינו כ-100 מיליון ₪. יחד עם זאת, באגן הירקון, המהווה את הלב הכלכלי של מדינת ישראל, נדרשת הערכות לאומית והאצת תכנון ותקצוב של מתקנים רבים נוספים וזו על מנת שנוכל לתת מענה לסיכוני השטפונות לכ-2.5 מיליון אזרחים המתגוררים במרחב האגן וצפויים להגיע לכ-5 מיליון תושבים עד שנת 2040. ההיקף התקציבי הנדרש כדי לתת מענה לאתגר ניהול הנגר ולהבטיח את החוסן מפני שטפונות עומד על כ-3.5 מיליארד ₪ ואנחנו רחוקים מאוד מהיקף השקעות זה, אבל גם מסע בן אלף מילין מתחיל בצעד אחד קטן”.


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:הצפותהשרוןרמ"ישטפונותהמועצה הארצית לתכנון ובנייהמתחם גלילות

 
מחפש...