קמין גז, חימום תת-רצפתי או מזגן? כך תחממו את הבית בחורף הקרוב
אין כמו אש בוערת בגזעי עצים באח כדי להכניס אווירה חורפית הביתה. אך השמירה על הסביבה וההתעסקות המרובה, דוחפים לפתרונות חימום חלופיים: קמין גז, חימום תת רצפתי, ויש גם מי שמסתפקים במזגן. יצאנו לבדוק אילו פתרונות עדיפים, מה יותר יקר ומה ישתלב לכם יותר טוב בעיצוב הבית
קמין גז של אורטל, באדיבות אורטל קמינים
זוכרים את תנורי הספירלה, שבצבא היו עושים עליהם טוסטים? אז אמנם בדירות פרטיות הם לא שימשו להכנת טוסטים, אך בהחלט נעשה בהם שימוש נפוץ לחימום החדרים ולעיתים גם לחימום החלל הציבורי בבית. במהלך השנים, החליפו אותם מפזרי חום ורדיאטורים, שהם זוללי אנרגיה לפחות כמו תנורי הספירלה, אם לא יותר.
בבתים הפרטיים, לעומת זאת, נכנס חזק הקמין - נפט או עצים, ואין כמו חום של קמין, לתת הרגשה של אירופה. אך מאז זרמו מים בנהר: הנפט התייקר מאוד, חימום על עצים מצריך הרבה התעסקות, ושניהם גם יחד מזהמים את הסביבה. חלק מהרשויות המקומיות אף מגבילות שימוש בקמין עצים, שמבין שניהם הוא מזהם אף יותר.
הפיחות הזה במעמדם של קמיני הנפט והעצים, הוא שגרם לחברת הקמינים הוותיקה, אורטל, לעשות שיפטינג לקמיני גז, שהם גם ידידותיים לסביבה וגם חסכוניים. אורטל, בבעלות קרן טנא ומשפחת גרוס, מייצרת ומייצאת קמיני גז לכל העולם, ומתמחה בקמיני גז פרימיום. בין מוצריה, קמינים בנויים, פינתיים, תלויים, קמיני אי, קמינים שהאש בהם יוצאת מהקרקעית, ואחרים שבהם האש יוצאת כביכול מגזעי עצים, קמינים במראה מסורתי ואחרים. "הקמין נותן אווירה והוא 'פיס' אדריכלי", אומר מנהל שוק ישראל באורטל קמינים, רוני תדמור. "הדור של היום מאוד מוכוון נוחות שימוש, ולא רוצה לקום באמצע הלילה ולזרוק עוד עצים".
עיצוב: מיכל מטלון, אורטל קמינים, צלמת: אורית ארנון
עד כה, אומר תדמור, רוב הלקוחות של קמיני הגז, היו בעלי בתים פרטיים מהאלפיון העליון, אלא שהיום, לטענתו, "המוצר הרבה יותר נגיש, גם כי המחיר יותר נגיש, בין היתר בזכות טכנולוגיות מתקדמות שפיתחנו, שמאפשרות להתחבר לנקודת הגז באמצעות צנרת דקה מתחת לריצוף, במקום לקדוח בחזית הבניין. כיום כ-30% מהפרויקטים של החברה הם בבתי דירות, ומשתמשים במרפסת לצורך הארובה".
כך למשל, לפני כשנתיים הודיעה אורטל כי פרויקט של בנייה רווייה באלפי מנשה, בחר בה להכנסת הקמינים למפרט ב-70 דירות חדשות, ובאחרונה ביצעה החברה פרויקט של התקנת קמיני גז בלוס אנג'לס, בפרויקט של 276 יחידות דיור.
לצד הקמינים הפועלים על גז, אורטל מציעה גם קמינים הפועלים על אתנול, במקרים שבהם אין היערכות לגז בדירה. האתנול הוא חומר בעירה שמייצר להבה, אך ללא עשן. קמיני אתנול קלים להתקנה, לא דורשים ארובה, צינורות, קווי גז, או קדיחה בקיר. יחד עם זאת, האתנול ייקר יותר מגז, כך שהשימוש פחות חסכוני.
"מזגן מייבש את האוויר וגורם לכאבי ראש"
אז אמנם קמין יכול להיות "פיס אדריכלי", כמו שאומר תדמור, אך לפעמים הוא גם מכשלה. "בקמיני גז", אומר הנדסאי אדריכלות ומעצב הפנים, מושיק חדידה, "צריך למצוא מקום לארובה, אך גם אם הולכים על קמין אתנול, שלא מצריך ארובה, מבחינתנו זה עוד אלמנט שצריך להתייחס אליו בעיצוב. מעבר לפיזור הנכון של החום והעלויות של הלקוח, אנו רוצים לתכנן מערכות שלא יגבילו אותנו בעיצוב של הבית, ורוצים להטמיע את כל המערכות שיהיו סמויות".
יש מזגן, אך לא רואים אותו. עיצוב: מושיק חדידה, צילום: עודד סמדר
חימום באמצעות המזגן הוא גם אופציה, חסכונית למדי, אך פחות נעימה. יותר ויותר אנשים לא מסתגלים לחום המזגן, שמייבש את האוויר וגורם לכאבי ראש, וגם לא תמיד זה יעיל במיוחד. "בחללים לא גבוהים", אומר חדידה, "מזגן עושה את העבודה, אבל בבתים בעלי חללים גבוהים, של קומה וחצי או שתי קומות, המזגן לא מספיק. החום עולה למעלה, לגובה של 6 מטר, ולמטה קר".
אופציה נוספת לקמין ולמזגן, היא החימום התת-רצפתי. מדובר על חימום באמצעות מים או חשמל, באמצעות צינורות המותקנים מתחת לריצוף הבית ומתחברים בסוף הדרך למשאבת חום. מאחר שחום מתפזר כלפי מעלה, חימום הרצפה מייצר טמפרטורה נעימה בחלל שבו מותקן הריצוף. ניר עמרמי, מנכ"ל גדיר מערכות, המייבאת ומשווקת משאבות חום, מפרט את היתרונות: "זה מספק חימום עדין שלא מייבש את האוויר, אין רעש, זה חסכוני, ולא נראה לעין. משאבת החום נמצאת על הגג, מעבירים צינור ראשי ומשם זה מתפצל לחדרים השונים".
התקנה של חימום תת רצפתי על מים, היא יקרה יותר (כ-300 שקל למ"ר) בהשוואה להתקנת חימום על חשמל, אך השימוש חסכוני. ולהפך: התקנת חימום תת רצפתי הפועל על חשמל היא זולה, אך השימוש יקר.
משאבות חום לחימום תת רצפתי (גדיר מערכות)
עמרמי מודה, שחימום תת רצפתי נפוץ בעיקר בבתים פרטיים, ופחות בבנייה רווייה. " קבלנים לא מתים על זה", הוא אומר, "גם כי זה דורש תכנון וגם כי זה מייקר. כרגע המשתמשים הם אוכלוסיות אמידות יותר, אבל במהלך השנים זה יילך ויתרחב, וקבלן שירצה לתת ערך מוסף על פני האחרים, יציע חימום תת רצפתי".
כבר היום, אומר חדידה, יש קבלנים שמספקים כסטנדרט חימום תת רצפתי באזורים הרטובים (חדרי מקלחת), ואז, דיירים שמעוניינים לשדרג, מרחיבים לכל הבית. עמרמי מאמין שזה יהפוך לסטנדרט בבנייה רוויה. "כמו שבעבר מי שרצה מזגן בדירת קבלן שדרג, והיום מזגן מרכזי זה כבר סטנדרט שהקבלן נותן. אני מעריך שהחימום התת רצפתי יעבור תהליך דומה".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות