בנק ישראל הותיר את הריבית על 4.5%

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') על הותרתה של רמת הריבית על 4.5%. "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מוסיפה להקשות על הפעילות הכלכלית ומעכבת את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה"

שיתוף הכתבה
נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון (מארק ניימן, לע"מ)נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון (מארק ניימן, לע"מ)

הוועדה המוניטרית של בנק ישראל החליטה היום (ב') להותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 4.5%. בהודעת הבנק נכתב כי "אי הוודאות הגיאופוליטית המתמשכת מוסיפה להקשות על הפעילות הכלכלית ומעכבת את חזרת המשק לרמת הפעילות שאפיינה אותו טרם המלחמה". עוד נאמר כי "האינפלציה בשנים-עשר החודשים האחרונים עומדת על 3.5%, מעל הגבול העליון של היעד, והיא צפויה לעלות בחודשים הקרובים. הציפיות לאינפלציה מהמקורות השונים לשנה ואילך מצויות בתוך תחום היעד, בחלקו העליון".

עוד צויין כי מאז החלטת הריבית האחרונה השקל התחזק: השקל יוסף בשיעור של 0.9% ו-6.4% מול הדולר והאירו בהתאמה. במונחים נומינליים אפקטיביים יוסף השקל ב-3.7%. "המשק צמח ב-3.8% ברבעון השלישי במונחים שנתיים, אך הפער השלילי ביחס לקו המגמה נשמר, במידה רבה בשל מגבלות היצע". לגבי שוק הדיור נכתב כי "בשוק הדיור קצב עליית מחירי הדירות התמתן, עם זאת, המגבלות על פעילות ענף הבנייה עודן משמעותיות".

בעקבות ההודעה, מסרה התאחדות יועצי המשכנתאות: "עם הפנים לשנת 2025, שצפויה להיות מאתגרת אף יותר - אנו מבקשים להתריע ולמקד את תשומת הלב לא בגובה הריבית אלא ברמת הסיכון הגבוהה בה נמצאים משקי בית רבים בישראל. השיקולים המוניטריים של בנק ישראל ברורים, לכאורה, אלא שרק אתמול פורסם כי כמעט 2 מיליארד שקל מכספי הלוואות שהוקפאו בתחילת המלחמה עשויים שלא להיפרע, כאשר חלק ניכר מאותם לווים הם תושבי הצפון שרבים מהם עדיין מפונים ונמצאים בקשיי פרנסה. 

"המציאות הזו לא צפויה להשתפר בקרוב, וכאשר יסתיימו הדחיות אותם לווים יגלו שהם עומדים בפני החזרים חודשיים גבוהים יותר, ולמציאות הזו יש להיערך בהתאם, גם ביחס לאופן בו מטפלים בגובה הריבית".

עינב סבינצר, מנהלת מרחב דרום באלדר משכנתאות ובהתאחדות יועצי המשכנתאות, אמרה בעקבות ההחלטה כי "כצפוי, נגיד בנק ישראל הודיע על שמירת רמת הריבית בשיעור של 4.5%. החלטה זו מתקבלת עקב שילוב מספר גורמים. ראשון הגורמים הוא הלחימה המתמשכת, על אף הדיבורים על הפסקת האש קרבה, וזאת לצד האינפלציה (3.5%) אשר ממשיכה להיות מעל טווח היעד של בנק ישראל וגם העלייה במדד המחירים לצרכן בחודש הקודם. גם הצמיחה האיטית יחסית במשק בתקופה האחרונה מהווה את אחד השיקולים בהשארת הריבית על כנה".

יחד עם זאת, לדבריה, "נגיד בנק ישראל לא יוכל להמשיך להתעלם מהמגמה העולמית של הורדת הריבית והתקווה היא  שסיום המלחמה אם וכאשר יתרחש יובילו להתחלת  תהליך של הורדת ריבית ע"י בנק ישראל בשלבים מאוחרים יותר של שנת 2025. בנוסף, התחזקות השקל שאנו עדים לה לאחרונה מחזקת את הבסיס העתידי להורדת הריבית על ידי הנגיד. בחודש אוקטובר נלקחו משכנתאות בהיקף של 6.91 מיליארד שקל, נתון נמוך יחסית בהשוואה לחמשת החודשים הקודמים, ניתן להסביר זאת עקב חופשות החגים. בהשוואה לנתוני ספטמבר שנה שעברה, המשכנתאות עלו בכ-17%. רוכשי הדירות ולוקחי המשכנתאות מתמודדים עם אתגר כפול: מחירי הדירות ממשיכים לעלות, ומנגד, שיעורי ריבית גבוהים ואינפלציה שאינה מתמתנת, מה שמקשה על נוטלי המשכנתאות לעמוד בתשלומים החודשיים ובמקביל משקי הבית מתמודדים עם שאר ההוצאות שמזנקות אף הן".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:בנק ישראלריבית בנק ישראלשוק המשכנתאות

 
מחפש...