"רישוי עצמי? לא ילך לנסות לעקוף אותנו בכל מיני המצאות, תשלמו לבודקות התוכניות כמו שצריך"
רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים, התארח בפודקאסט החזית העירונית וסיפר על התוכנית הבניינית של העיר שאושרה לאחרונה, איך מתמודדים עם הצפיפות שיוצרת פקקים ומצוקת חנייה, מסביר את העיכובים בהליכי הרישוי, ואיך פותרים את מצוקת מבני הציבור באחת הערים הצפופות בישראל: "הגיעו אלפי משפחות חדשות, ויותר מ-60 שנה לא בנו פה בית ספר"
רן קוניק, החזית העירונית
פרק נוסף של פודקאסט הנדל"ן "החזית העירונית" מבית מרכז הנדל"ן, והפעם מתארח רן קוניק, ראש עיריית גבעתיים. הוא שוחח עם נמרוד בוסו, עורך מרכז הנדל"ן , על התוכנית הבניינית שאושרה בעיר ותחליף את תמ"א 38 , על האתגרים באחת הערים הצפופות בארץ, למה לדעתו המדינה לא באמת רוצה התחדשות עירונית ואיך אפשר לקדם באמת קיצור של הליכי רישוי.
לצפייה:
קוניק התייחס לתוכנית הבניינית של העיר, שאושרה לאחרונה: "היא בעצם מחליפה את תמ"א 38 ומאפשרת המשך התחדשות בניינית עם כללים פחות או יותר זהים. בשורה התחתונה ברוב המקרים היא תאפשר לבניינים שמיועדים להתחדשות בניינית להוציא לפועל תוכניות, אולי לא באותם התנאים שפעם התמ"א 38 אפשרה, תנאי הבוננזה שהיו פעם בגבעתיים, זה כבר נגמר מזמן.
"בניגוד למה שאמרו עלינו ועליי כל השנים, שאנחנו נגד תמ"א 38 , במציאות זה בדיוק הפוך. זה אמנם לקח זמן, אבל היום גבעתיים היא העיר הכי מתוכננת בארץ, כל מטר מתוכנן ויש ודאות מלאה, שזה מה שתמיד רצו היזמים, גם אם התשובה היא לא. נכון שיש לא מעט אזורים בעיר שבהם אי אפשר לעשות התחדשות בניינית, אבל במרכז העיר, עם הצביון האהוב והמוכר והישן של גבעתיים, תהיה התחדשות בנינית למרות שהתמ"א 38 סיימה את חייה".
"כשנכנסתי לתפקיד שלי", הוסיף קוניק, "הבנתי שאם העיר תמשיך להתנהל עם הבנייה הפרועה חסרת התכנון וחוסר הייצור של שטחים למבני ציבור וחינוך - העיר תיגמר גם מבחינת תשתיות וגם כלכלית ולכן התנגדתי לתמ"א 38 כי לפני 10 שנים כולם רצו לעשות רק תמ"א 38 ואי אפשר היה לדבר על מתחמים. אז התחלנו לעשות תוכניות קצת יותר מפורטות, בעזרת הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ומשרד השיכון. גבעת רמב"ם, ציר בן גוריון, קידמנו את תוכנית ההסתדרות שהרבה שנים דיברו עליה.
"כשנכנסתי לתפקיד שלי הבנתי שאם העיר תמשיך להתנהל עם הבנייה הפרועה חסרת התכנון וחוסר הייצור של שטחים למבני ציבור וחינוך - העיר תיגמר גם מבחינת תשתיות וגם כלכלית ולכן התנגדתי לתמ"א 38 כי לפני 10 שנים כלם רצו לעשות רק תמ"א 38 ואי אפשר היה לדבר על מתחמים"
"לקח זמן אבל עכשיו מתחילים לראות את הכל רץ, אנשים מגישים בקשות להיתרים, תוכנית מתחם ההסתדרות כבר יצאה לפועל. נקבל שם שכונה חדשה עם 12 מתחמים. יש את אזור הסיטי בצפון העיר שמתפתח מאוד ובימים אלו נבנה בו מגדל המשרדים הכי גבוה בארץ. תוכנית כורזים בדרום העיר שכבר אושרה, עם 11 מגדלים של 40 קומות, בעיקר למשרדים, עם דירות למגורים בקומות העליונות. גבעתיים סובלת מתמהיל ארנונה לא טוב, עם יותר מדי דירות למגורים ופחות משרדים ומסחר".
קוניק התייחס לכך שגבעתיים היא אחת הערים הצפופות בארץ, מה שיוצר מצוקות כמו עומסי תנועה וחניה: "סוגיה מאוד קשה כי הסמכות לעשות חידושים ושינויים לא נמצאת עדיין בידי ראשי הרשויות ואנחנו תלויים במשרדי הממשלה. למשל כל עוד אין תחבורה ציבורית בסופ"ש אנשים לא יוותרו על רכב, וזה אתגר שעם כל הכבוד לגבעתיים הקטנה, תראו מה קורה בת"א וראשון לציון. יש קו מטרו נהדר שמתוכנן, שאלוהים יודע מתי יצא לביצוע וכשיפעל ייתן פתרון לא רע בכלל, יש את הרכבת הקלה שאמנם לא נכנסת לעיר אבל מגיעה לאלוף שדה ותיתן פתרון לא רע בכורזים למשל, אבל בסוף צריך מהלכים כבדים שנמצאים בסמכות הממשלה, כמו שיפור מהותי בתחבורה הציבורית, לא רק בסופי שבוע, יותר קווים ותדירות גבוהה יותר".
קוניק התייחס גם למצוקה סביב הקמת מבני ציבור חדשים: "בנינו אשכול גנים לדעתי הכי גבוה בארץ, של 5 קומות, ייחודי. בכל קומה יש כמו פנטהאוז עם מרפסת גדולה שהיא החצר של הגן, יש לזה יתרונות גם בחורף. יש לנו בתכנון בית ספר חדשני, שהוא בתוך מגדל מגורים, צריכים להיות מאוד יצירתיים. יש בתכנון הקמה של שני בתי ספר חדשים, בעיר שבית הספר האחרון שנבנה בה היה בשנות ה-60, לפני שנולדתי. יותר מ-60 שנה לא בנו בית ספר.
"העיר שינתה את פניה, עד לפני עשור פלוס הייתה בין 3 הערים המבוגרות בארץ, היום היא העיר השנייה בצעירותה אחרי ת"א. הגיעו אלפי משפחות חדשות, אפשר לראות את זה בבתי הקפה והגינות הציבוריות, וצריך לתת פתרונות למבני ציבור וחינוך".
"זה לא ילך בלעקוף אותנו בכל מיני המצאות"
"מדינת ישראל לא רוצה לקדם התחדשות עירונית , היא רק אומרת שהיא רוצה", טען קוניק. "לא צריכה להיות שום בעיה עם הרשויות המקומיות, גם לא בהליכי רישוי. אין מישהו שיכול לקדם התחדשות עירונית בתהליכי רישוי ובכלל קידום של עיר, יותר מרשות מקומית. כל מי שחושב שהוא ימציא חוקים, ויכול ללכת מעל הראש של ראשי הערים, זה לא יעבוד. בדיוק הפוך. בגלל אוזלת היד של השלטון הראשי, ראשי הרשויות לוקחים בשנים האחרונות סמכויות בלי לשאול וזה הליך שרק ילך ויגדל, כי זה מה שצריך לקרות וקורה בכל העולם המערבי. זה לא ילך בלעקוף אותנו בכל מיני המצאות.
"זה ידוע ולא מהיום שמאוד קשה לבנות בשנים האחרונות תמ"א 38 בגבעתיים ור"ג לאור הצפיפות ואזורים שהוקפאו, וברור שיהיו עיכובים. בכמעט בכל תיק בגבעתיים של תמ"א 38 היזם הולך לערר, גם אם אנחנו מאשרים, כי היזם רוצה יותר. כמעט הכל נמצא בערר. יש גם המון בקשות שמוגשות והמון תיקונים כי אנשים מגישים בצורה לא נכונה"
"למשל אם רוצים לקדם הליכי רישוי, שלמו לבודקי תוכניות כמו שצריך, אני לא יכול לגייס בודק תוכנית כי הוא מקבל 7,000 שקל, אז קודם כל תייצרו תקנים, למשל 10 בודקי תוכניות. היום חברי מועצה פועלים בהתנדבות אז נפגשים רק פעם בחודש, צריך שיקבלו שכר הולם ושתהיה ישיבה פעם בשבוע. צריך גם לתת תמריצים לעיריות על מספר יחידות דיור. יש פה בסוף משולש: יזמים, בעלי דירות ועירייה, צריך את שלושתם, אין ראש עיר שלא רוצה לקדם את העיר, אבל צריך לתת לו את האפשרויות".
"זה ידוע ולא מהיום שמאוד קשה לבנות בשנים האחרונות תמ"א 38 בגבעתיים ור"ג לאור הצפיפות ואזורים שהוקפאו, וברור שיהיו עיכובים. בכמעט בכל תיק בגבעתיים של תמ"א 38 היזם הולך לערר, גם אם אנחנו מאשרים, כי היזם רוצה יותר. כמעט הכל נמצא בערר. יש גם המון בקשות שמוגשות והמון תיקונים כי אנשים מגישים בצורה לא נכונה, ואגלה לך סוד, יש גם יזמים שבכוונה מעכבים כי לא מתאים להם לבנות באותו זמן, כי הם רואים שערך הדירות עולה.
"יש הרבה חברות שאין להם את הכסף הזמין באותו זמן לבנות, ויש בעיות עם יזמים. זה לא דומה למה שקורה בערים אחרות, ולכן אני פחות מתרגש מזה. אני גם אומר תמיד שתמ"א 38 היא קשה ולא טובה לעיר. עם כל הכבוד לכולם, אנחנו צריכים לשמור על העיר שלנו ולתכנן אותה כמו שצריך, ואני אומר את זה גם לתושבים".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות