אושרה תוכנית השימור של רמת גן: זכויות הבניה בכ-250 מבנים יוגבלו, עשרות הוגדרו לשימור מחמיר

במסגרת התוכנית הוגדר מנגנון ניוד זכויות שיתמרץ בעלי נכסים היסטוריים לפעול לשימורם. יו"ר הוועדה המחוזית: "צמצמנו את היקף הבניינים המחויבים בשימור מחמיר לכמה עשרות. רובם מבני ציבור, ומבנים בודדים בבעלות פרטית". ראש העירייה כרמל שאמה: "התוכנית מביאה לביטוי את השאיפה שלנו לשמר את אופייה ההיסטורי של העיר"

שיתוף הכתבה
יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב ערן ניצן על רקע מתחם הבורסה (פיני חמו)יו"ר הוועדה המחוזית תל אביב ערן ניצן על רקע מתחם הבורסה (פיני חמו)

הוועדה המחוזית לתכנון ולבניה של מחוז תל אביב אישרה השבוע את תוכנית השימור של רמת גן. התוכנית כוללת הנחיות לשימורם של כ-250 מבנים בדרגות חומרה שונות, וכן קובעת מנגנונים לניוד זכויות ולתמרוץ בעלי הנכסים המיועדים לשימור לפעול לשימורם.

לדברי יו"ר הוועדה המחוזית ערן ניצן, בהכנת התוכנית והבאתה לאישור היו מעורבים מאות אנשי מקצוע שהקדישו לנושא אלפי שעות עבודה: "אזור גוש דן מצוי תחת לחצי פיתוח תמידיים, ודווקא בשל הלחץ הזה חשוב לתת את הדעת לשימורם של המבנים שמספרים את ההיסטוריה של ערי האזור. יש פה מתח מתמיד, שהוא גם מתח קנייני, כי הגדרת מבנה לשימור מביאה בסופו של דבר להגבלה על זכויות הבניה של בעלי הנכס והיכולת לממש אותן".

בסך הכל מגדירה התוכנית שלוש רמות שימור. רמה ג', הנמוכה ביותר, מחייבת את בעל הנכס בהכנת תיק תיעוד של הנכס ובהצבת שלט, ומעבר לכך כמעט שאינה מגבילה אותו. רמה ב', היא רמת הביניים, מאפשרת תוספות בניה אך בהיקפים מתונים, ואילו הרמה הגבוהה ביותר היא של נכסים בעל ערך היסטורי גבוה המיועדים לשימור מחמיר.

הבית על האגם ברמת גן (שאטרסטוק)הבית על האגם ברמת גן (שאטרסטוק)


לדברי ניצן, גרסתה הראשונה של התוכנית כללה מאות רבות של מבנים, אך במסגרת הדיונים פעלה הוועדה לצמצם את מספרם על מנת לצמצם את היקף הפגיעה בבעלי הנכסים. "מתוך כמה עשרות מבנים אשר הוגדרו לשימור מחמיר ברחבי העיר, הרוב הם מבני ציבור, ומבנים ספורים בלבד הם בבעלות פרטית", הוא מתאר, "על מנת לתמרץ את בעלי אותם הנכסים לפעול לשימורם, נבנה מנגנון ניוד זכויות, בדומה לזה שנבנה בתל אביב".

עוד לדבריו, "עבור כל מבנה שהוגדר כמבנה לשימור קובעת התוכנית את היקף הזכויות שניתן לממש בנכס עצמו, וכן את 'עודף הזכויות' שניתן לנייד. יש לשער שכפי שקרה בתל אביב, גם ברמת גן תתפתח 'בורסה' של זכויות שימור, ויהיו שחקנים שיידעו לתווך בין בעלי הזכויות ובין יזמים שישמחו לנצל את תוספת הזכויות בפרויקטים שלהם. כך למשל יזם שבונה מגדל בבורסה יוכל ליהנות מתוספת הזכויות, ובמקביל נכס בעל ערך היסטורי יעבור עבודות שימור. מדובר ברווח כפול".

"ציון דרך משמעותי עבור רמת גן"

ראש עיריית רמת גן כרמל שאמה הכהן ברך גם הוא על אישור תוכנית השימור העירונית, ואמר כי "עיריית רמת גן מברכת על אישור תכנית השימור. התכנית מביאה לידי ביטוי את השאיפה שלנו לשמר את אופייה הייחודי וההיסטורי של העיר, לצד התחדשות עירונית ושדרוג השכונות הוותיקות. אישור התכנית מהווה ציון דרך משמעותי עבור רמת גן, שכן מדובר בפרי של עבודה ממושכת ומאומצת בשיתוף הציבור ועם צוותי המקצוע המובילים בעירייה".

עוד אמר שאמה הכהן כי "תכנית השימור תאפשר לנו לשמר מבנים ואתרים היסטוריים חשובים, המגלמים בתוכם את  המורשת ובהיסטוריה העשירה של העיר, תוך יצירת מרחב ציבורי שמכבד את העבר ומאפשר לתושבים להתחבר אליו. כחלק מהחזון העירוני, נשמר את האיזון בין פיתוח מתקדם לבין כיבוד ההיסטוריה של העיר".
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:הוועדה המחוזית תל אביברמת גןשימור מבניםערן ניצןכרמל שאמה הכהן

 
מחפש...