חלום הדירה מתרחק: כרבע מהצעירים גרים אצל ההורים; רק ל-15% בית בבעלותם

במהלך דיון בוועדת הצעירים של הכנסת, הוצגו נתוני מחקר לפיהם מחיר השכירות זינק ב-57% בתוך 20 שנה, אם כי קיימת יציבות באחוז ההוצאה על דיור מתוך ההכנסה הכוללת. במחוז י-ם אחוז ההוצאה של צעירים על דיור הוא כמעט 60%, לעומת קצת מעל 30% בצפון

שיתוף הכתבה
צילום: שאטרסטוקצילום: שאטרסטוק

25% מבני ה-34-25 מתגוררים עם ההורים. כך חשף שלשום (ג') לירן קוסמן, חוקר במחלקה לפיקוח תקציבי, במרכז המחקר והמידע של הכנסת. בדיון על מצוקת השכירות בוועדת הצעירים של הכנסת, אמר קוסמן כי כ-65% מבני 34-25 מתגוררים עם משפחה משלהם, כ-9% גרים במשק-בית שאינו משפחתי (כשותפים) ורק לכ-15% מהצעירים דירה בבעלותם.

הסיוע בשכר דירה ע"י המדינה ניתן בעיקר לעולים חדשים ולמחוסרי-יכולת כבעלי הכנסה נמוכה. עוד על פי הנתונים, שיעור שכר הדירה מההכנסה הכוללת בקרב צעירים הוא 42%, לעומת 28% בקרב לא צעירים.

בשני העשורים האחרונים נרשמה עלייה בהוצאה החודשית לדיור, בקרב משקי בית אשר מתגוררים בדירות שכורות, אך עדיין קיימת יציבות באחוז ההוצאה על דיור (35%) מתוך ההכנסה של משקי הבית, כאשר לפני כעשרים שנה מחיר השכירות הממוצעת לדירה הייתה 3,500 שקל בחודש, ואילו כיום הוא עומד על למעלה מ-5,500 שקל לחודש (עלייה של 57%).

אסייג הדגיש כי בחינת אחוז ההוצאה לשכר דירה ביחס להכנסה נטו, מראה פערים ניכרים בין משקי בית צעירים לכאלו שאינם צעירים. כמו כן, ישנם פערים באחוז ההוצאה בין מחוזות שונים, כאשר במחוז ירושלים אחוז ההוצאה של צעירים הינו הגבוה ביותר, כמעט 60%, לעומת קצת מעל 30% בצפון.

ירון הופמן-דישון, חוקר במרכז "אדווה", טען בדיון כי מדיניות הדיור עברה מהממשלה לשוק הפרטי, ע"י ירידה מתמשכת בתקציב משרד הבינוי והשיכון , ירידה חדה בתקציב המשכנתאות המסובסדות, שחיקה של הסיוע בשכ"ד, ומדיניות מתמשכת של חיסול והזנחת הדיור הציבורי. זאת לדבריו, כאשר מאידך המדינה נהנית מעליית בהכנסות בגלל מחירי הנדל"ן, ומדיניות זו של שוק פרטי מקצינה את הפערים החברתיים, והקבוצה שחווה זו בצורה החריפה ביותר הן הזוגות הצעירים, הנאלצים להישאר בשוק השכירות. לדבריו, לאוכלוסייה זו שכר הדירה נוטל כ-27.3% מההכנסה נטו מדי חודש, כאשר בתל אביב הנתח ממריא לכ-39.8% מההכנסה, ואילו בבאר שבע רק 17% מההכנסה.

הוא קרא לחזק את מעורבות המדינה בשכירות הפרטית, ולהנהיג מנגנונים שונים להגברת היציבות של המגורים בשכירות, לקביעת איסור אפליה בהשכרת דירה, והגבלת האפשרות להעלאות שרירותיות בשכר הדירה בשכירות הפרטית – דוגמת אלה הקיימים במרבית מדינות אירופה. בנוסף, הוא קרא להגדיל את הסכומים המוקצים למשכנתאות מסובסדות, ולעדכן את סכומי הסיוע בשכ"ד בהתאם למחירי השכירות.

יו"ר הוועדה, ח"כ נעמה לזימי (העבודה) אמרה כי אחד האתגרים הקשים ביותר היום בישראל לצעירים וצעירות, ולמשפחות צעירות, הוא השכירות. "עליית מחירי הדיור מקשה על רבים לממש את החלום לרכוש דירה, ואחוז המתגוררים בשכירות רק הולך ועולה. נתונים מראים כי בעשור האחרון עלה מדד שכר הדירה בכ-61%, כאשר צעירים מוציאים בממוצע כ-42% מהכנסתם על שכר דירה – מציאות כלכלית מורכבת שמקשה עליהם לייצר יציבות כלכלית ותחושת ביטחון".


כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!

תגובות

הוספת תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.message }}
{{ comment.writer }}{{ comment.date_parsed }}
{{ reply.writer }}{{ reply.date_parsed }}
הראה עוד
תגיות:שכירותהכנסתמצוקת הדיור

 
מחפש...