מחקר חדש של בנק ישראל: בעלי משכנתאות בריבית משתנה צרכו פחות בשנים 23'-22'
על פי נתוני המחקר, קיים קשר מובהק בין החשיפה למשכנתאות בריבית משתנה לבין שינויים בצריכה, וככל שרכיב הריבית המשתנה במשכנתה גבוה יותר, כך הפגיעה בצריכה גבוהה יותר. זאת ועוד, התייקרות ההחזר החודשי במשכנתה פגעה בהיקף הצריכה הפרטית של משקי הבית בשיעור של כ-1%
אילוסטרציה (שאטרסטוק)
מחקר חדש של בנק ישראל המתפרסם היום (ג') מצא כי קיים קשר מובהק בין החשיפה למשכנתאות בריבית משתנה לבין שינויים בצריכה בשנים 2022-2023. ככל שרכיב הריבית המשתנה במשכנתה גבוה יותר (הרכיב שחשוף לשינוי בריבית בנק ישראל), כך הפגיעה בצריכה גבוהה יותר. כך למשל, משק בית עם רכיב ריבית משתנה של 32% מסך המשכנתה, והוצאה חודשית ממוצעת בכרטיסי אשראי של 16,292 שקל, הפחית את הצריכה באמצעות כרטיסי אשראי בכ-235 שקל בממוצע ביחס למשק בית ללא משכנתה עם ריבית משתנה.
זאת ועוד, התייקרות ההחזר החודשי במשכנתה פגעה בהיקף הצריכה הפרטית של משקי הבית בשיעור של כ-1%. עוד עולה מהמחקר כי משקי בית עם אחוז גבוה של משכנתאות בריבית משתנה צמצמו את הוצאותיהם בצורה משמעותית בעקבות העלאות הריבית. ההשפעה הייתה חזקה במיוחד בקרב בעלי הכנסה בינונית עד נמוכה, ובמשקי בית בהם ההוצאה על משכנתה גבוהה יחסית לסך הצריכה.
בבנק ישראל מציינים כי בשנת 2022, על רקע עלייה חדה באינפלציה הגלובלית, החלו בנקים מרכזיים ברחבי העולם לנקוט במדיניות מוניטרית מרסנת, באמצעות כלי הריבית. בישראל, בנק ישראל העלה במידה ניכרת את הריבית מרמה של 0.1% באפריל 2022, סביבת ריבית שנושקת ל-0 שם שהתה כ-7 שנים, לרמה של 4.75% ביולי 2023, כחלק ממאמץ לייצב את האינפלציה ולהחזירה ליעד, מדיניות אשר תרמה להתמתנות הדרגתית של הלחצים האינפלציוניים וחזרת האינפלציה ליעדה. עליות הריבית פעלו דרך מגוון ערוצי השפעה, ובכללם דרך השפעתם על שוק המשכנתאות ועל התנהגות הצרכנים.
המחקר, שנכתב בבנק ישראל על ידי ד"ר נמרוד שגב, ד"ר איתמר כספי ונדב אשל, בחן את ההשפעות של שינויי הריבית בשנים 2022-2023 על משקי הבית בישראל בדגש על תזרים המזומנים והצריכה שלהם. המחקר מתבסס על מאגר נתוני האשראי של בנק ישראל.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות