ברגע האחרון: ה"עז" שהכניס משרד האוצר לתחום ההתחדשות העירונית בוטלה
פרסום ראשון: לפני כחודש חשף מרכז הנדל"ן כי האוצר מקדם מהלך לפיו בעלי דירות במיזמי התחדשות שסובסדו ע"י המדינה יחזירו לה כסף במכירת הדירה. הצעד זכה לביקורת חריפה הן מצד הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והן מצד ראשי הרשויות. נראה כי הביקורת נשמעה - והגזרה בוטלה ולא נכללה בתקציב שאושר ביום שישי
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' על רקע פרויקט התחדשות (לשכת השר סמוטריץ', קידר מבנים)
שעות ספורות לפני אישור תקציב המדינה ביום שישי האחרון, החליט משרד האוצר לבטל גזרה משמעותית בתחום ההתחדשות העירונית, אותה חשף לפני כמה שבועות "מרכז הנדלן". המדובר בסעיף שקודם במסגרת חוק ההסדרים, לפיו במקרה של מכירת דירה ע"י בעל דירה שחודשה בפרויקט התחדשות עירונית שסובסד ע"י המדינה, יהיה עליו להשיב את שווי הסבסוד לקופת המדינה.
מאז הפרסום, זכה הסעיף לביקורת חריפה, הן מצד הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית והן מצד למעלה מ-120 ראשי עיריות אשר שלחו מכתב חריף בנושא לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' בשבוע שעבר. נראה כי בסופו של דבר הוחלט בשל הלחץ שהופעל לבטל סעיף זה.
על פי ההצעה שכאמור ירדה מהפרק בינתיים, חובת השבת הסיוע תוטל על נכסים פרטיים שבגינם ניתן סיוע ממשלתי כתוצאה מהתערבות ממשלתית ישירה, "הן בדרך של התחדשות עירונית בפרויקטים נעדרי כדאיות כלכלית, והן בדרך של מיגון וחיזוק וכן מיגון בלבד". עוד נכתב כי על מנת לשקף את הערך העדכני של סכום הסיוע מוצע להצמיד את סכום הסיוע למדד המחירים לצרכן, ממועד מתן הסיוע ועד להחזרתו. "מוצע כי הרשות להתחדשות עירונית תקבע נהלים שבאמצעותם ניתן יהיה לחשב את שווי הסיוע הכספי שייזקף לכל דירה", נכתב, "היא זו שתפנה לרשם המקרקעין על מנת לרשום את הערת האזהרה; והיא זו שתגבה את הכסף בעת ההחזר. עוד מוצע לקבוע כי החלטה זו תחול גם על סיוע שניתן מכוח החלטות ממשלה קודמות, למעט סיוע כאמור שניתן לפי קול קורא שפורסם לפני קביעת כללים אלו".
בדברי ההסבר לצעד נכתב כי "הסיוע הממשלתי הקיים כיום הוא משמעותי, אולם העלות התקציבית המשמעותית שלו מצמצמת את יכולת הממשלה לסייע בפרויקטים נוספים. ההצעה מבקשת לייצר מסגרת אשר תקל על מתן סיוע מטעם הממשלה בקשר לנכסים פרטיים, וזאת באמצעות השבת סכום הסיוע בעת מכירת הדירה". עוד נכתב כי "התשלום בעת מכירת הדירה מאפשר סיוע ממשלתי משמעותי מחד, ומנגד לא מהווה חסם לקידום הפרויקט שכן בעל הנכס המוטב לא צריך להוציא מכיסו ביום קידום הפרויקט אלא רק בעת מכירת הדירה".
בעקבות הפרסום, פנו כאמור למעלה מ-120 ראשי רשויות מקומיות מרחבי הארץ פנו במכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, לשר האוצר בצלאל סמוטריץ' ולשר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף, בדרישה לבטל את הצעת החוק החדשה, והזהירו כי צעד זה יסכן את הפרויקטים הפריפריאליים ויביא לבלימת מיזמי התחדשות הנחוצים. במכתבם ציינו ראשי הרשויות את הסכנות האפשריות שבהפסקת המימון עבור חיזוק מבנים ומיגון באזורים רגישים, במיוחד בקו העימות.
לדבריהם, הצעת החוק "תפגע בביטחון ורווחת התושבים" ותרתיעי יזמים מלפעול בערים הנמצאות בסיכון גבוה לרעידות אדמה ומתקפות ביטחוניות. "הדרישה להשיב את סכומי הסיוע כמוה כהפרת חובות המדינה כלפי אזרחיה," נכתב, תוך הדגשה שההצעה תפגע דווקא באוכלוסיות מוחלשות שאינן אטרקטיביות ליזמים. בין החותמים על המכתב: יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מודיעין מכבים רעות חיים ביבס, יו"ר פורום ה-15 וראש עיריית תל אביב-יפו, רון חלדאי, יו"ר פורום ערי הפיתוח וראש עיריית דימונה בני ביטון וכן ראשי ערים מרכזיות נוספות בהן נתניה, אשקלון, רחובות, כפר סבא רמלה ועוד.
כל יום בשעה 17:00- חמש הכתבות החשובות ביותר בתחום הנדל"ן מכל האתרים אצלכם בנייד!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
לחצו כאן להצטרפות לתקציר המנהלים של מרכז הנדל"ן!
תגובות